NAC Nieuws topic

zwammy

Well-known member
Kijk heel simpel. Als je Hyballa kent en weet hoe hij werkt moet je na een half jaar afscheid nemen. Dan had je hem inderdaad als troubleshooter moeten hebben. Maar goed, we wachten maar weer af. NAC = Breda heeft nog altijd mijn vertrouwen
 

Fregge

Well-known member
Het had heel simpel moeten zijn: Je weet hoe Hyballa werkt, en dat zinde je al eerder niet. Ga er dan niet mee in zee
 

zwammy

Well-known member
Nee lijkt me niet. Zou de Jong wel bij ons vinden passen. Las dat die helemaal gezond verklaard was.
 

Bernardo

Well-known member
Is voor zover ik weet nog niet het geval, is nog steeds bezig met reintegratie bij de jeugdopleiding van Cambuur.

Zou NAC wel mooie club voor Henk vinden, maar komt wel meteen vol onder druk en voor je het weet sta je weer op straat en het is toch wel beetje Henk zijn laatste kans in het betaald voetbal
 

zwammy

Well-known member
Ja, als je 6 mensen nodig hebben die de club en elkaar door en doorkennen en vertrouwen om hem recht te houden gaat het niemand lukken. Jammer want qua visie en trainerskwaliteiten heb ik niet veel betere gezien bij ons
 

zwammy

Well-known member
Mwah, hebben natuurlijk alles op alles gezet omdat qua kwaliteiten er niet veel betere zijn geweest. Alleen hij leeft echt in zijn eigen wereld. Een beetje een gekke van Gaal met wat minder kwaliteit. Daar ga je niets aan veranderen dus.
 

zwammy

Well-known member
Peter Hyballa is woensdagochtend na 238 intense dagen aan de kant gezet door NAC Breda. De club ontsloeg de publiekslieveling al na vijf competitiewedstrijden. Voor de buitenwacht een donderslag bij heldere hemel, maar intern een besluit waar uitvoerig over nagedacht is.

Terug naar 18 januari van dit jaar. Breda schudt even op haar grondvesten. De club, de winterstop ingegaan als nummer veertien van de Keuken Kampioen Divisie, is op dat moment stuurloos. Robert Molenaar is ontslagen, omdat er volgens de club intern onvoldoende draagvlak is voor het aanblijven van de coach. Tot ieders verrassing wordt 22 dagen later Hyballa gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. De rehabilitatie van Hyballa is opmerkelijk, omdat de oefenmeester medio 2020 na een kort dienstverband al ontslagen is als trainer van de Bredanaars. Na een explosief interview in de regionale krant haalde de Duitser uit naar toenmalig technisch manager Tom Van den Abbeele. Omdat het duo, dat in onmin met elkaar leefde, weigerde de ruzie bij te leggen, eindigt het eerste deel van het verhaal van Hyballa op dat moment per direct.

Het zorgt voor ongeloof bij het gros van de achterban. De volksclub lijkt Hyballa namelijk als een warme jas te passen. In zijn korte dienstverband van een halfjaar laat hij spelers die later transfersommen opleveren, zoals Arno Verschueren en Jan Paul van Hecke, excelleren. Daarnaast haalt NAC de halve finale van het bekertoernooi, terwijl de weg omhoog op de ranglijst is gevonden. En bovenal: de voetbalfilosofie, Hyballa predikt het Duitse Vollgasfussball, en het explosieve, maar eerlijke karakter van de oefenmeester slaan aan in Breda. Achter de schermen is de situatie echter onhoudbaar geworden, concludeert de clubleiding dan al.

Peter Hyballa is populair bij de NAC-achterban.
© Pro Shots
Peter Hyballa is populair bij de NAC-achterban.
Toch is Breda op positieve wijze in rep en roer als Hyballa tweeënhalf jaar later, nadat hij heeft afgerekend met een depressie, terugkeert aan de Stadionstraat. Hoewel het tussentijds achtereenvolgens in Polen (Wisla Kraków), Denemarken (Esbjerg), Duitsland (Türkgücü München) en Slowakije (Trencín) is misgegaan, kan het grote deel van het publiek zich goed identificeren met de excentrieke Hyballa. Juist in het seizoen dat de club de sportieve bodem lijkt te gaan raken, moet de Duitser na de entree van de nieuwe eigenaren de boel komen opschudden. Hij tekent een contract voor een halfjaar, maar dan laat de club al weten de intentie te hebben die met minstens één jaar te gaan verlengen. Hyballa moet de 2.0-versie van zichzelf worden, is de boodschap: zelfde voetbalfilosofie, maar als mens gaan verbinden in plaats van afbreken. De club weet op dat moment dat het een risico neemt, gezien het carrièreverloop van Hyballa, maar denkt alle voorwaarden te hebben gecreëerd om het plan te laten slagen.

‘Hij is op dit moment de juiste man op de juiste plaats voor ons’, verklaart de eveneens net begonnen commissaris technische zaken Pierre van Hooijdonk bij de aanstelling. De oud-international verrast met de komst van de Duitser, maar heeft een heldere verklaring om van het seizoen alsnog een succes te maken. ‘Wij zien bij Hyballa een manier van werken die volgens ons past bij de clubcultuur en bij de jonge spelersgroep. Ook tijdelijk hoofdtrainer Ton Lokhoff is tevreden met de benoeming’, sluit Van Hooijdonk af.

Pierre van Hooijdonk en td Peter Maas.
© Pro Shots
Pierre van Hooijdonk en td Peter Maas.
Wat volgt is een periode van een indrukwekkende opleving. Mede dankzij de komst van smaakmakers als Elías Már Ómarsson, Matthew Garbett en aanvoerder Cuco Martina vindt NAC de weg naar boven. De begeestering die Hyballa aan de ploeg toevoegt, maakt het Bredase publiek weer enthousiast. De wisselwerking tussen het elftal, de technische staf en de achterban stuwt de club omhoog. Naar de zesde plaats. Geen unieke sportieve prestatie, maar wel acht posities hoger dan waar de club de winterstop op in ging. Hyballa lijkt de versie die NAC zocht, de verbinder. In de play-offs komt de ploeg niet verder dan de halve finale, maar de basis lijkt te zijn gelegd om een seizoen later de sportieve ambities (Eredivisie-voetbal) te gaan verwezenlijken.

Tot zover de externe beeldvorming. Wat op dat moment in Breda nog geen publiek bezit is, is de wetenschap dat het achter de schermen steeds broeieriger wordt bij de club. Diverse ervaren spelers hekelen de communicatiewijze van Hyballa. In aanloop naar de play-offs constateert men bij NAC dat hij in oude patronen terug begint te vallen. De trainer wordt harder naar zijn spelers, gaat extreem hard trainen en valt steeds vaker uit naar mensen op de werkvloer. Zeker wanneer de druk toeneemt. Hij vertrouwt niemand. Van de fysio’s tot de kok, niemand is zijn leven zeker bij Hyballa. Ook de pers niet. Zo laat hij zich na de thuisnederlaag tegen FC Emmen verbaal gaan tegen een verslaggever van De Telegraaf, omdat hij het niet eens met de beeldvorming die de krant rondom zijn persoon schetst. Ondertussen is Hyballa enkele weken daarvoor tussen neus en lippen door medegedeeld dat de optie in zijn contract gelicht is, waardoor hij nog één seizoen vastligt. Dat gebeurt al vroeg, want daarmee probeert de club de trainer in toom te houden.

Hoewel men tevreden is over de trainingsinhoud en de sportieve stappen die gezet worden, wordt besloten om de omkadering daarna nog strakker te trekken. Omdat men ziet dat Hyballa een eenzaam bestaan leidt in een hotel in Breda, nemen diverse clubiconen hem op sleeptouw. De Duitser wordt uitgenodigd bij mensen thuis, er worden etentjes georganiseerd en men probeert hem op de rails te houden. Intern laat men dan de term 'evenwichtsbalk' eens vallen om de situatie in een metafoor te duiden. Het ongeleide projectiel Hyballa wiebelt er overheen, terwijl clubiconen als Van Hooijdonk, Lokhoff, Gábor Babos, teammanager John Karelse en technisch directeur Peter Maas met man en macht hem overeind proberen te houden. Omdat de mensen rondom de trainer elkaar en de club door en door kennen, lukt het relatief lang om de val te voorkomen.

Peter Hyballa, bevlogen als altijd langs de zijlijn.
© Pro Shots
Peter Hyballa, bevlogen als altijd langs de zijlijn.
NAC weet dat het een gok heeft genomen door te verlengen met Hyballa, maar op dat moment wogen de positieve veranderingen op het veld nog zwaarder dan de negatieve momenten naast het veld. Wel besluit men intern om de riemen omtrent Hyballa, die op dat moment al enkele malen voor de camera spelers en staf publiekelijk af heeft gevallen, nóg strakker aan te trekken. Zo krijgt de Duitser een mediaverbod. Enkel rondom wedstrijden is hij nog te spreken. Zij het enkel over voetbalinhoudelijke zaken. Onder meer een afgesproken interview met Voetbal International wordt de kop ingedrukt, om de oefenmeester uit de wind te houden. Uit angst voor uitspattingen. Een voorbeeld van de maatregelen om de boel in toom te houden. Het lijkt te werken, want volledig ontspannen begint Hyballa weken later aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Op dat moment lijkt het hosanna in Breda. Typerend voor de gemoedstoestand naar buiten toe is de oefenwedstrijd tegen amateurclub Beek Vooruit, waar meer dan drieduizend mensen langs de kant staan en Hyballa na afloop de populairste NAC’er is. Hij grapt, grolt en trekt meer dan een uur uit om alle supporters te woord te staan, handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan. Met zijn charmes windt hij iedereen om zijn vinger. Het volk ligt aan zijn voeten. Ondertussen is de technische leiding druk bezig de selectie te versterken. Men heeft afgekeken bij kersverse promovendi PEC Zwolle en Heracles Almelo en denkt te weten hoe directe promotie bewerkstelligd moet worden. Gebouwd wordt aan een ploeg met veel kwaliteiten aan de bal. Kwaliteitsspelers als Clint Leemans, Boy Kemper, Dominic Janosek en Jan Van den Bergh moeten Hyballa het gereedschap geven om van NAC een dominante, voetballende ploeg te maken.

Even gaat het goed, maar op het trainingskamp worden de eerste haarscheurtjes voor de aanwezigen al zichtbaar. De evenwichtsbalk, die voor het explosieve karakter van Hyballa juist in Breda breder dan ooit leek, schudt steeds meer heen en weer. In de staf botst het steeds vaker. Spelers worden ondertussen in groepjes aan tafels geplaatst op basis van uiterlijk of karakter. Een van de groepjes krijgt de naam 'de spekkies’. Hyballa vindt ze te dik. Het begint ludiek, maar naarmate de week vordert, gaat de oefenmeester steeds verder. Tot ontsteltenis van de rest van de staf, die aanwinsten, waar maanden werk in is gestoken om ze naar Breda te krijgen, kapot gemaakt ziet worden. ‘Ze moeten niet fit worden, maar Hyballa-fit’, luidt het credo van de oefenmeester zelf.

Jort van der Sande is een van de slachtoffers van de maniakale wijze waarop Hyballa tekeergaat. Hoewel hij met dertien doelpunten en tien assists het beste seizoen uit zijn carrière achter de rug heeft, laat Hyballa te pas en te onpas weten hem niet goed genoeg te vinden. Hij noemt hem een mietje, deelt hem in bij de ‘spekkies’ en maakt de aanvaller onzeker. Gevoelsmens Van der Sande, bekend om zijn zachtaardige persoonlijkheid, kiest eieren voor zijn geld. De spits heeft net een huis in Breda en is mateloos populair bij de aanhang, maar wil van zijn situatie verlost worden en zoekt een nieuwe club. Via de achterdeur kiest hij het hazenpad. ADO Den Haag pikt hem, tot afgrijzen van het NAC-publiek, transfervrij op.

Jort van der Sande
© Pro Shots
Jort van der Sande
Ook in de staf botert het niet op het trainingskamp. In Delden, waar ook Excelsior bivakkeert, moeten de spelers eindeloos aan het werk. Ook bij de Kralingers kijkt men vreemd op als wordt gezien hoeveel uren NAC op het veld staat. Als de technische staf Hyballa wijst op de manier van werken en een vrije middag voorstelt, plant de Duitser op recalcitrante wijze een extra, eindeloze training in. Vier, vijf uur per dag gaat de ploeg tekeer. De spelers lopen diep in het rood, maar Hyballa gebruikt zijn hiërarchische positie om de fysiologische kenners de mond te snoeren. Dan voelt de staf, in de totale breedte, al aan dat het lastig werken is. Spelers worden over de kling gejaagd, is de mening van iedereen op het trainingskamp, met uitzondering van de hoofdtrainer. Een druppel op de gloeiende plaat is de wissel van de jonge Zweed Adam Kaied (21). De vleugelaanvaller valt in, maar wordt in een oefenduel koud in het veld gewisseld en gekleineerd door Hyballa, omdat zijn houding hem niet aan staat.

Hyballa is dan al lang en breed de evenwichtsbalk afgedonderd, maar NAC probeert hem nog tegen beter weten in op de schouders te nemen. Intern voelen echter steeds meer mensen zich onveilig in zijn aanwezigheid. In de spelersgroep verdwijnt het draagvlak als sneeuw voor de zon. Nieuwelingen verbazen zich over de wijze waarop de trainer ze mentaal in de vernieling probeert te helpen. Enkele spelers die al langer onder contract staan, heeft hij al verloren. Samenwerken is er al lang niet meer bij. Er is één manier, die van Hyballa. Hoe hard NAC ook werkt hem in het gareel te krijgen, er is geen houden meer aan.

De definitieve druppel viel in aanloop naar het duel met Roda JC. Terwijl het kwik in Zundert, waar het trainingscomplex gevestigd is, al dagenlang dertig graden overstijgt, staan de spelers van NAC uren op het veld. In samenspraak met de fysiologen wordt het schema daags voor het duel met Roda JC ingekort. Tegen alle verwachtingen in gaat Hyballa eenmaal op het veld zijn eigen gang. Tweeënhalf uur moeten de spelers tekeergaan. Een dag later gaat de ploeg tegen Roda JC onderuit. Martina valt uit met een spierblessure, spelers vallen met bosjes om en de ploeg eindigt met negen man. Hyballa gaat na afloop tekeer, valt zijn spelers af en last op zondagmorgen een straftraining in. Daar gaat de clubleiding uiteindelijk voor liggen, waarna besloten wordt dat de tijd rijp is. De positie van Hyballa valt niet meer te redden. Te onberekenbaar, te ongrijpbaar.

Bij NAC heerst vooral het gevoel van gezamenlijk falen. Vooral ook omdat de mens buiten het voetbaltoneel bij de beleidsmakers wél goed lag. De resultaten hebben, volgens ingewijden, geen enkele invloed gehad op de keuze om afscheid te nemen van de trainer. Hij viel terug in oude patronen en zijn onvoorspelbare gedrag werd hem fataal. De clubleiding dacht even het ongeleide projectiel Hyballa onder controle te hebben, maar verloor alle grip op de oefenmeester. Nu wacht een zoektocht naar een vervanger. Voor de elfde keer in tien jaar tijd. Zelf was Hyballa woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
 
Bovenaan